Tento ruční digitální Abbe refraktometr MISCO byl vyroben speciálně pro vinařský průmysl. Jedná se o výbornou pomůcku, kterou ocení pěstitelé vinné révy nebo zpracovatelé vinných hroznů. Díky malým rozměrům jej lze použít přímo ve vinohradu pro otestování vinných bobulí. Pro určení kvality hroznové šťávy nebo hroznového moštu obsahuje refraktometr celkem 5 mezinárodně uznávaných stupnic:
- Brix - celosvětově používaná stupnice nejen pro určení cukernatosti šťáv libovolného ovoce, tedy i z vinných hroznů.
- Baumé - stupnice používaná především ve francouzsky mluvících zemích.
- Oechsle - stupnice používaná v Německu, Švýcarsku a dalších německy mluvících zemích (výjimkou je Rakousko).
- KMW - stupnice Klosterneuburského moštoměru je používána ve státech na území bývalého Rakousko-Uherska (Rakousko, Maďarsko, Slovinsko a je z ní odvozena stupnice Československého moštoměru, používaná v České republice a na Slovensku).
- Cukr - stupnice pro obsah cukru v gramech na litr.
Digitální refraktometr MISCO je vybaven nálevkou pro měřený vzorek, která je provedena z vysoce kvalitní nerezové oceli. Refraktometr je dále vybaven odklápěcím krytem nálevky, který zabraňuje absorpci vody ze vzduchu nebo naopak odpařování měřeného vzorku. Pro dosažení přesných výsledků měření je nutné přiklopit kryt. Může se totiž stát, že bez jeho přiklopení nenaměříte vůbec žádnou hodnotu.
Měřicí hranol na dně nerezové nálevky je vyroben ze safírového skla. Safírové sklo je druhou nejtvrdší látkou (hned po diamantu), takže jde prakticky o nepoškrábatelnou měřicí plochu.
Uživatelské rozhraní digitálního refraktometru MISCO se sestává pouze z velkého podsvíceného, 24-místného dvouřádkového displeje a ze dvou ovládacích tlačítek - "GO" a "MENU". Měření je proto intuitivní a velmi snadno pochopitelné. Naměřená hodnota je zobrazena včetně jednotky (Brix). Na takto velkém LCD displeji se bez problému zobrazí i různé informace k jednotlivým volbám menu a stejně tak i chybová hlášení.
Kalibrace
Kalibrace je otázkou několika málo sekund, po kterých je refraktometr připraven pro přesná měření. Jako kalibrační roztok se používá destilovaná voda nebo voda z vodovodu. Na měřicí optický hranol kápneme několik kapek vody a stiskneme tlačítko "GO". Vzápětí stiskněte tlačítko "MENU" a objeví se otázka, zda chceme danou hodnotu považovat za hodnotu nulovou. Stisknutím tlačítka "GO" otázku potvrdíte, a jakmile se displeji zobrazí nápis "Ready", je refraktometr připraven pro měření.
Před měřením nezapomeňte měřicí hranol očistit a dosucha otřít!
Postup měření
Na měřicí optický hranol, umístěný na dně nerezové nálevky, jednoduše kápněte jednu až dvě kapky šťávy z hroznů nebo hroznového moštu, přiklopte kryt, abyste zabránili absorpci vzdušné vlhkosti či odpařování a potom stiskněte tlačítko "GO". Naměřená hodnota cukernatosti se v okamžiku zobrazí na velkém displeji refraktometru.
Za přesností digitálního refraktometru MISCO stojí Abbeho optický systém s lineárním senzorickým polem obsahujícím 1024 snímacích prvků. Díky takto sestavenému měřicímu senzoru lze naměřené výsledky porovnat s výsledky naměřenými standardním stolním refraktometrem, který je ovšem násobně dražší!
S digitálním refraktometrem MISCO držíte v dlani laboratorně přesný přístroj za rozumnou cenu!
Automatická teplotní kompenzace
Refraktometr MISCO má vestavěnou nelineární teplotní kompenzaci, která zaručuje měření přesných hodnot cukernatosti hroznové šťávy při teplotách okolního vzduchu od 0 °C až do 50 °C.
Obsah balení
Přístroj v oranžovém ochranném silikonovém návleku, 4 pipety pro odběr vzorku, lehký průhledný prodejní obal vyplněný pěnovou hmotou.